نکات مهم طراحی و اجرای دیوار سبز، اصول طراحی دیوار سبز، اصول اجرا دیوار سبز، اجرا دیوار سبز در مشهد، اجرا دیوار سبز در تهران، طراحی و اجرا گرین وال، طراحی و اجرا دیوار سبز، نکات طلایی اجرا دیوار سبز، ترنج سبز، 10 نکته مهم در طراحی و اجرای دیوار سبز

نکات مهم طراحی و اجرای دیوار سبز

طراحی و اجرای دیوار سبز همواره از موارد چالشی بوده که مهندسین معمار و مالکین پروژه های لوکس دغدغه آنرا داشته اند. در این مقاله کاربردی به بررسی 10 نکته مهم در طراحی و اجرای دیوار سبز  می پردازیم که به احتمال زیاد قبلا نمی دانسته اید.

بسیار خوشحال می شویم سوالات و پیشنهادات خود را در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.

 

چرا از دیوار سبز در فضا سازی دکوراسیون استفاده کنیم؟

دیوار سبز یکی از المان های معماری مدرن است. یک موجود زنده است و بطور کلی انسان هم تمایل دارد هر جایی که هست از متریال های طبیعی در اطراف خود استفاده کند. مثلاً سنگ را بر سرامیک ترجیح می دهد.

وجود دیوار سبز در دکوراسیون هم از همین قائده پیروی می کند، چون ذات انسان به آن گرایش دارد و بلحاظ روحی سبب ایجاد حس نشاط طبیعی در او می شود.

و اما طی یک تحقیق که از مالکین پروژه های لوکس ساختمانی و مهندسین معمار طراح انجام شده است، خواسته شد که علت اجرا دیوار سبز در تراس و روف گاردن ( بام سبز) را بیان کنند. بیشترین فراوانی پاسخ ها درباره مزایا طراحی و اجرا انواع دیوار سبز عبارت بودند از:

  1. ایجاد حس طراوت و تازگی در فضای مسکونی
  2. استفاده بهینه از ارتفاع جهت ایجاد محیط سبز بجای اشغال سطح افقی
  3. فروش بهتر ملک و ایجاد مزیت رقابتی و ارزش افزوده برای ساختمان
  4. تبادل بهتر دمایی در محیط و داشتن هوای با اکسیژن بیشتر در اطراف دیوار سبز
  5. بهترین جانمایی برای اجرای دیوار سبز کجاست

10 نکته مهم در طراحی و اجرای دیوار سبز

در طراحی دیوار سبز هم می توان آنرا در فضای داخلی جانمایی کرد و هم می توان گرین وال را در فضای بیرونی مانند روف گاردن یا تراس گاردن اجرا کرد.

اجرا دیوار سبز در فضای داخلی

معمولا در فضای داخلی محدودیت نور داریم لذا:

تنها سوالی که میشود از کارفرما پرسید: آیا قابلیت مدیریت دمای محیط وجود دارد؟

در جواب: اگر جایی باشد که قابلیت مدیریت دمای محیطی ندارد و در زمستان سرد است مثل ایستگاه پله، پارکینگ ها و … عملا امکان ایجاد دیوار سبز نیست.

توجه داشته باشید که بسیاری از کارفرمایان به فکر طراحی و اجرا گرین وال در همین فضای داخلی مرده مثل پارکینگ و راه پله هستند ولی به ماندگاری دیوار سبز توجهی ندارند و بعد از مدتی مسئولیت از دست رفتن گیاهان پس از اجرا گرین وال را متوجه مجری دیوار سبز می دانند.

اگر دما کنترل شده بود اما نور طبیعی محیطی صفر بود باز هم مشکلی نیست و از طریق تکنولوژی روز می توان آنرا تامین نمود. 10 نکته مهم در طراحی و اجرای دیوار سبز

یک راهکار استفاده از لامپ پروژکتوری آفتابی با نور پخش ( غیر متمرکز ) است. البته مقدار وات و میزان لومن مورد نیاز هم باید بررسی و تحلیل شود.

نور لامپ باید بین 8 تا 12 ساعت بالای سر دیوار سبز روشن باشد تا انرژی موردنیاز گیاهان گرین وال تامین شود.

اجرا گرین وال در فضای خارجی

طراحی و اجرای دیوار سبز و گرین وال بر روی دیوارهایی که ساعات طولانی از روز تابش مستقیم نور خورشید را دارند (دیوارهای جنوبی و غربی ) ممنوع است مگر اینکه پیش بینی یک سایبان مناسب همچون سایبان پارچه ای، سازه کششی، پرگولا و یا شید را کرده باشید تا در طول روز های داغ تابستان بتواند تابش نور مستقیم را حداقل کند.

دیوارهایی که بین ساعات 7 صبح تا 11 ظهر نور مستقیم خورشید را دارند بهترین مکان برای اجرای دیوار سبز هستند.

بطور کلی اجرای دیوار سبز روی دیوار جبهه شمالی و شرقی توصیه می شود.

گیاهان مناسب دیوار سبز

گیاهان مناسب دیوار سبز فضای خارجی عبارتند از: رزماری، یال اسبی، آلوبا، شمشاد و شمشاد ژاپنی. این گیاهان بدلیل فراوانی در بازار ایران و اینکه توسط باغبان ها شناخته شده تر هستند توصیه می گردند.

گیاهان مناسب دیوار سبز فضای داخلی آنهایی هستند که در برابر نور کم مقاومت بهتری از خود نشان می دهند نظیر: انواع پتوس، شفلر، گندمی، گراتینا، سرخسی، اگرونما، شمادور و ….

نکته: گیاهان جبهه شمالی گرین وال کمی لطیف تر و متنوع تر انتخاب می شودند مثل پاپیتال مینیاتوری. همین گیاه را اگر در جبهه شرقی استفاده کنید شاید یک روز هم دوام نیاورد.

دیزاین دیوار سبز با سایر المان های معماری

ترکیب المان های معماری سبز با گرین وال بسیار جذاب و دلنشین است. مثلا ترکیب آبنما و دیوار سبز در طراحی بسیار عالی است. زیرا هم به رشد گیاه کمک می کند و هم رطوبت محیط را متعادل می کند و هم دید بصری فوق العاده ای ایجاد می شود. 10 نکته مهم در طراحی و اجرای دیوار سبز

چالش دیوار سبز و تجمع حشرات

همواره یک سوال مهم برای کارفرمایان و مالکین ساختمان وجود دارد و آن اینکه آیا دیوار سبز محل تجمع سوسک، مارمولک و سایر حشرات میشود؟

جواب این است: اگر زیر ساخت دیوار سبز درست و اصولی باشد خیر. یعنی دیتایل اتصال بین دیوار و گرین وال طبق دستور العمل راهنما بطور کامل و صحیح اجرا گردد. همچنین از خاک معمولی استفاده نشود بلکه از بستر کشت مخصوص و یا روش  هیدروپونیک بهره گرفته شود.

الزامات و نحوه آبیاری دیوار سبز

آبیاری دیوار سبز به کمک روش آبیاری قطره ای بسیار نکته مهمی است. سیستم هوشمند سازی BMS در نگهداری گیاهان دیوار سبز بسیار کمک کننده است.

ممکن است مالک دیوار سبز به دلایل مختلف همچون دقدقه روزمره، بی حوصلگی، مسافرت، فراموشی و … آبیاری گیاهان را فراموش کند و گیاهان دچار تنش شده و خشک شوند.

هزینه اجرای سیستم BMS در مدل های ساده حدود 2 میلیون تومان و در مدل های پیشرفته با ماژول های متنوع حدود 30 میلیون تومان است.

هزینه اجرا دیوار سبز

بطور کلی هزینه اجرا دیوار سبز را در 6 عامل می توان طبقه بندی کرد. مجموعا در حال حاضر هزینه اجرای دیوار سبز از حداقل مترمربعی 50 میلیون ريال تا 200 میلیون ريال است.

برای مشاهده 6 پارامتر فوق مقاله هزینه اجرای دیوار سبز را بخوانید.

چه زیر ساختی برای اجرای دیوار سبز لازم است؟

بطور کلی اجرای دیوار سبز زیرساخت پیچیده ای نیاز ندارد اما برای دست یابی به شرایط مطلوب و حداقل نمودن اصلاحات ساختمانی در آینده، بهتر است تمهیدات لازم برای آن از قبل در نظر گرفته شود. شامل:

الف) یک ورودی آب و یک خروجی آب:

سیستم آبرسانی دیوار سبز باید یک ورودی آب از لوله کشی آب ساختمان داشته باشد و برای دفع آبهای اضافه بعد از آبیاری در سیستم فاضلاب ساختمان، ایجاد یه خروجی آب هم لازم است.

گاهی در منازل و پروژه های لوکس و مدرن از سیستم آب خاکستری برای ورودی آب دیوار سبز ( گرین وال ) بهره می برند. همچنین با یک سیستم فاضلاب مناسب و حساب شده آب خروجی از دیوار سبز می تواند مستقیماً به مصرف باغچه های محوطه برسد.

ب) یک پریز برق:

از آنجایی که آبیاری گرین وال بصورت دستی مقدور نیست و باید طی یک برنامه زمان بندی شده و در ساعات معینی گیاهان دیوار سبز آبیاری شوند، وجود یک سیستم هوشمند سازی  (BMS ) ناگزیر است.

سیستم های BMS دیوار سبز دارای یک پنل اختصاصی هستند و گاهاً سنسورهای دما و رطوبت محیطی و سنجش گاز دی اکسید کربن را هم دارند و این پنل باید به برق متصل باشد.

ج) نور مصنوعی

از آنجایی که گیاهان دیوار سبز ی که در فضای داخلی اجرا می شود به نور کافی برای فتو سنتز و رشد دسترسی ندارند لازم است منبع نوری با طیف رنگی مناسب را در اطراف دیوار سبز جانمایی کنیم.

در طراحی دیوار سبز داخلی لازم است نور مصنوعی به فاصله یک متر از دیوار سبز قرار گیرد تا بتوانیم نور مصنوعی گرین وال را تامین کنیم. بهترین برند لامپ موجود در بازار ایران برای دیوار سبز لامپ های فلئورسنت « زیمنس » است.

د) بستر انتقال مواد مغذی به ریشه گیاه

بطور سنتی متداول ترین راه انتقال مواد مغذی به ریشه گیاه در گرین وال استفاده از خاک است.

اگر بستر خاک را حذف کنیم و آبیاری بصورت هیدروپونیک باشد، دیگر موضوع بوی بد، گرفتگی سیستم آبیاری و کثیف کاری لجن های خاک را نخواهیم داشت. 10 نکته مهم در طراحی و اجرای دیوار سبز

در سیستم هیدروپونیک مواد مغذی داخل آب ریخته میشود و از طریق سیستم آبیاری هیدوپونیک به ریشه گیاهان دیوار سبز میرسد.

انتقال رطوبت از دیوار سبز ( گرین وال ) به دیوار ساختمان

قبل از طراحی دیوار سبز حتماً باید از محل آن بازدید صورت گیرد. دیواری که روی آن قرار است دیوار سبز اجرا شود کاملا و با دید مهندسی بازدید و بررسی شود.

هرگونه خرابی های موجود مثل آثار نم زدگی قبلی، ترک های سازه ای و … باید به دقت چک شوند و راه حل های ترمیمی پیشنهاد گردند.

در طراحی دیوار سبز بین دیوار ساختمان و سازه فلزی دیوار سبز یک فاصله وجود دارد که مانع انتقال نم و رطوبت به دیوار ساختمان می شود.

گاهی یک لایه نازک ژئوممبرین یا PVC بین سازه فلزی گرین وال و دیوار ساختمان اجرا می کنند که مانع نم زدگی بشود. اگر از روشی استفاده شود که از هم فاصله داشته باشد، دیگر به این ژئوممبرین هم نیاز مبرم نیست.

10 نکته مهم در طراحی و اجرای دیوار سبز

4.8/5 - (6 امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *